Naar het consultatiebureau met je baby

   Baby    Baby gezondheid    Consultatiebureau

Als kersverse ouder heb je veel vragen over de verzorging, gezondheid en opvoeding van je kindje. Het consultatiebureau is er voor ouders en hun kindjes van nul tot negen jaar.

Wat doet het consultatiebureau?

Nadat je kraamperiode is afgelopen en de kraamverzorgende is vertrokken, neemt het consultatiebureau de begeleiding van jou en je kindje over. Op het consultatiebureau werken artsen en verpleegkundigen samen. Zij houden de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kindje in de gaten. Ook geven ze advies over verzorging, voeding, veiligheid en opvoeding. Daarnaast geven ze je kindje de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt er terecht als je vragen hebt. Bijvoorbeeld advies over doorslapen en uitleg over kinderziektes. Het consultatiebureau maakt deel uit van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en is gratis.

Het eerste bezoek

Meestal neemt het consultatiebureau contact op voor de eerste afspraak. Dat is ongeveer twee weken na de geboorte. Soms moet je zelf bellen. De allereerste afspraak is bij je thuis. De jeugdverpleegkundige komt langs om kennis te maken met jou en je kindje. Je krijgt uitleg over wat het consultatiebureau doet en je kunt vragen stellen als je die hebt. Ook maken jullie een afspraak voor het eerste bezoek op het consultatiebureau.

Het groeiboekje

Je krijgt van het consultatiebureau een groeiboekje. Daarin staat heel veel informatie over de ontwikkeling, verzorging van je kindje. Voeding, slapen, ontwikkeling; het komt allemaal aan bod. Handig om af en toe eens na te slaan. Ook wordt in het groeiboekje de groei van je kindje genoteerd – gewicht, lengte, hoofdomtrek – en de afspraken op het consultatiebureau. Verder is er ruimte voor opmerkingen over de ontwikkeling van je kindje en voor foto’s. De eerste stapjes, het eerste tandje; je kunt het allemaal kwijt. Ook kun je de vaccinatiekaarten erin bewaren.

Eerste keer naar het consultatiebureau

Als je kindje één maand oud is, gaan jullie voor de eerste keer naar het consultatiebureau. De arts doet lichamelijk onderzoek en je kindje wordt gemeten en gewogen. Ook is er tijd voor vragen. Je maakt meteen de afspraak voor de volgende keer.

Bezoeken aan het consultatiebureau

Leeftijd van je kindje    Consult bijVaccinatie
1 maandArts 
2 maandenJeugdverpleegkundigeDKTP-Hib-HepB + Pneu
3 maandenArtsDKTP-Hib-HepB + Pneu
4 maandenJeugdverpleegkundigeDKTP-Hib-HepB + Pneu
6 maandenArts 
8 maandenJeugdverpleegkundige 
11 maandenArtsDKTP-Hib-HepB + Pneu
14 maandenJeugdverpleegkundigeBMR + MenC
18 maandenArts 
2 jaarJeugdverpleegkundige 
3 jaarArts 
3 jaar en 9 maandenJeugdverpleegkundige    DKTP

Je kunt ook zelf tussen de afspraken door contact opnemen voor een afspraak, als je daar behoefte aan hebt. Daarnaast kun je elke week naar het inloopspreekuur voor wegen en meten.

Ziek? Naar de huisarts

Als je kindje ziek is of je maakt je zorgen over zijn of haar gezondheid, dan moet je contact opnemen met je huisarts. Ook als tijdens een consult op het consultatiebureau blijkt dat je kindje lichamelijke problemen heeft, zal de arts of verpleegkundige je doorverwijzen naar je huisarts of eventueel rechtstreeks naar een kinderarts.

Extra begeleiding

Als je behoefte hebt aan extra begeleiding kun je terecht bij het consultatiebureau. Het consultatiebureau kan deskundigen inschakelen die kunnen helpen. Denk aan een lactatiekundige als de borstvoeding niet lekker loopt. Of een pedagoge die advies geeft over de opvoeding.

Verplicht of niet?

Het consultatiebureau is een vangnet om eventuele problemen bij kindjes vroeg op te sporen. Maar het is niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan. Sommige ouders kiezen ervoor alleen voor de inentingen naar het consultatiebureau te gaan. Of ze lopen al met hun kindje bij de kinderarts die de ontwikkeling in de gaten houdt.

Meer informatie over consultatiebureau en ervaringen